Paviljoen, Stadstuin en parkeergarage
Het paviljoen, de Stadstuin en de ondergrondse parkeergarage van het Rijkskantoor Kempkensberg in Groningen zijn drie jaar na oplevering voltooid. Het opgeleverde paviljoen en de Stadstuin, naar ontwerp van Ben van Berkel van UNStudio en Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten, zijn sinds 2014 geopend voor publiek. Na de voltooiing van de kantoortoren in 2011 maken de ondergrondse parkeergarage, het paviljoen en de Stadstuin het project compleet.
Stadstuin
De Stadstuin van het Rijkskantoor Kempkensberg (DUO en Belastingdienst), ontworpen door Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten, is veelzijdig en vormt een belangrijke toevoeging aan de buitenruimte in de stad. De Stadstuin combineert de geborgenheid van een tuin met de openbaarheid van het stedelijk leven. Een fijn gedetailleerde omgeving waar de rijkdom van het plantenleven centraal staat gaat samen met een publiektoegankelijke ontmoetingsplek.
De Stadstuin is een natuurrijke plek die aansluit bij de bijzondere ecologie van het aanliggende, eeuwenoude Sterrebos. Zowel bij de inrichting als bij het beheer van het groen is rekening gehouden met de ecologische meerwaarde voor de omgeving.
Paviljoen
Het ontwerp van het paviljoen is een weerspiegeling van het hoofdgebouw, maar heeft een uitbundiger karakter. De zuid- en westzijde van het paviljoen zijn transparant en verbinden het interieur met de omliggende Stadstuin. Een glooiende trap leidt van de tuin naar het dakterras, en is een voortzetting van de omringende landschap.
De noord- en oostzijde van het gebouw komen samen in een scherpe, open hoek bij de ingang van het complex die aansluit op de openbare ruimte. Het paviljoen is flexibel van opzet, sluit aan op de ecologische Stadstuin en heeft een doorlopende routing richting de parkeergarage, de terrassen op de eerste verdieping en het dakterras.
Parkeergarage Helperlinie
De ondergrondse parkeergarage ligt in een glooiend landschap, ingeklemd tussen een waterdichte klei-leemlaag die typerend is voor de omgeving van Groningen. Dankzij efficiënte constructie- en installatieoplossingen kon een dubbellaagse, ondergrondse parkeergarage gerealiseerd worden. De garage heeft een rechthoekige plattegrond en is vrij van technische installaties.
De garage biedt ruimte aan 700 parkeerplekken, waarvan er 60 een elektrisch oplaadpunt hebben. Een gedeelte van de garage heeft een eigen ingang en biedt plaats aan 1500 fietsen.
De parkeergarage is voorzien van drie open daklichten, de zogenoemde kieuwen. Deze complexe ruimtelijke elementen verschaffen een integrale verbinding tussen de parkeergarage en de Stadstuin. Ze fungeren tevens als noodtrappenhuis, en als ingang tot de garage vanuit de Stadstuin. De belangrijkste functies van de kieuwen zijn echter de toevoer van frisse buitenlucht en daglicht, en hun werking als oriëntatiehulpmiddel.
Kunstwerken
In de architectuur en het landschapsontwerp zijn verschillende kunstwerken verwerkt. Kunstenaar Giny Vos heeft in nauwe samenwerking met UNStudio een lichtkunstwerk gerealiseerd tussen de parkeergarage, het entreeplein en het hoofdgebouw. Medio 2015 zal aan de Helperzoom een kunstwerk van Richard Deacon worden geplaatst.
Oplevering | 2014 |
Fotograaf | Ronald Tilleman |